2398 5826

Online psykoterapi og parterapi uanset hvor du befinder dig...

Online psykoterapi og parterapi kan foregå over skype eller facetime.

Få mere information om individuel psykoterapi og parterapi online her…

Få mere information her

Online psykoterapi og parterapi uanset hvor du befinder dig...

Online psykoterapi og parterapi kan foregå over skype eller facetime.

Få mere information om individuel psykoterapi og parterapi online her…

Få mere information her

Traumer og traumevandringer – hvad er det?

Et psykisk traume kan indfinde sig som følge af en akut, uventet og chokerende begivenhed.

Et psykisk traume kan også være gentagelserne i følelsesmæssigt omsorgssvigt, dvs den manglende lydhørhed og forståelse af barnets behov for at blive værdsat, elsket og forstået, det der også kaldes udviklingstraumer eller tilknytningsforstyrrelser.

Traumevandringer er traumer hos forældrene, der påvirker barnets liv, de opvækstvilkår med vold og svigt forældrene kommer med, påvirker den måde de er sammen med deres barn.
Familiens uforløste traumer lever videre nogle gange gennem flere generationer.

Traumer

Traumatiske oplevelser efterlader traumespor i familien, som mørke hemmeligheder, der på den mest subtile måde passerer videre gennem generationer.

Traumerne efterlader spor i psyken og påvirker adfærd og følelser. Påvirker evnen til at opleve glæde og tolerere nærhed til andre.

Børn af deprimerede forældre kan blive utrygge og ængstelige.

Børn af misbrugere kan have svært ved at etablere stabile, tillidsfulde relationer som voksen.

Ofte fortrænges angsten, skammen og erindringen af bevidstheden, denne fortrængning skader kontakten til andre. Skaber forstyrrelser i nære relationer.
Fortrængningen kræver så meget energi at nærheden tabes. Det er selvbeskyttelsens pris. Benægtelse koster dyrt i relationskompetence.

Oplevelsen af traumer

Du oplever måske ubehagelige følelser, intense fysiske sansninger og aggression både verbalt og i dine handlinger. Det er din krops måde at udtrykke benægtelse på.

Du kan opleve du lever som om du er på flugt.

Måske kan du ikke genkende dig i den du er blevet efter traumatiske hændelser. Dine reaktioner er både overvældende og uforståelige.

Følgevirkningerne efter psykiske traumer, mishandling og omsorgssvigt påvirker både tankegangen der filtrerer informationer og skaber fysiske forandringer i hjernens alarmsystem.

Disse forandringer forklarer, hvorfor traumatiserede mennesker reagerer overfølsomt på trusler og nogen gange har svært ved at lære af erfaringerne.

Adfærden skyldes ikke moralske brister eller manglende viljestyrke men forandringer i hjernen opstået som senfølger efter traumatiske oplevelser.

Hvordan hjælper psykoterapi

Heldigvis er vi blevet mere opmærksomme på hjernens plasticitet, vi har metoder til at hjælpe den traumatiserede gennem bl.a. de psykoterapeutiske samtaler, som får den traumatiserede til at føle sig levende og nærværende i nuet.

Psykoterapien hjælper dig ved at:

tale sammen om traumet, forløse skammen og angsten, smerten og hemmelighederne, dette genskaber forbindelsen til dig selv og genskaber kontakten med andre

indse og forstå hvad der foregår i dig, når du taler om traumerne

ændre hjernens måde at organisere informationer på

mærke kroppen og mærke følelserne, finde mening og sammenhæng i din krops signaler, så hjælpeløsheden, vreden og sammenbrud formindskes ganske langsomt med tiden.

Så du igen bliver den der bestemmer i dit eget liv.

Genvinder din selvmestring som før traumet.

Samtale, forståelse og mellemmenneskelig kontakt er den helende faktor.

Jeg vil som psykoterapeut være din støtte til at se traumets smertelige virkelighed i øjnene.

Ønsker du at fordybe dig yderligere anbefaler jeg varmt at læse Bessel van der Kolk ”Kroppen holder regnskab”

Traumevandringer

Igennem de seneste år har forskere undersøgt hvordan traumer bliver overbragt fra generation til generation. Denne forskning kaldes for ‘epigenetics’.

Forskerne mener at kunne bevise, at traumer som ikke er blevet forløst og bearbejdet gives videre til den næste generation. Og dette kan spores tilbage i mindst 3 generationer, muligvis længere tilbage.

De fleste familier har oplevet traumer og voldsomme hændelser, det er måden disse bliver håndteret på, som enten forløser dem eller ubearbejdet gives videre til næste generation.

Hvis de ubehagelige hændelser og traumer gemmes væk eller undertrykkes, kan familiemedlemmer i efterfølgende generationer komme til at lide under dem.

Forskningen forsøger at finde en forklaring på, hvordan denne overførsel af traumer finder sted fra generation til generation.

En måde er gennem vores DNA.

Det er blevet påvist at børn af Holocost overlevere og krigs veteraner har samme type DNA sårbarhed overfor stress, som ses i mennesker, der har været udsat for ekstrem stress.

Stresssårbarheden overføres altså fra den ene generation til den næste.

En anden forklaring på dette fænomen er, at vi gentager de mønstre, som vi selv udsættes for.

For eksempel mønstre i børneopdragelsen og interaktionen mellem forældre og barn.

Som er stærkt påvirket af generationen før. Det vil sige din mors/fars måde at forholde sig til dig på, er stærkt påvirket af hvordan dine bedsteforældre var overfor dine forældre.

De har lært et mønster, som de gentager ubevidst.

Mønstre du igennem dine terapeutiske samtaler bliver bevidst om og derfor frit kan vælge om gentagelserne er værdifulde eller destruktive.

Om du vil gentage eller ændre.

Mønstre i din familie går igen ubevidst og præger dig uden du er klar over det og du kan ubevidst udleve mønstre og uforløste traumer fra et tidligere familiemedlem.

Ønsker du at fordybe dig yderligere kan jeg anbefale: It didn’t start with you. Mark Wolynn

Valg af psykoterapeut, sådan kommer du videre

Ignorer ikke tvivlen, følelserne, fornemmelserne og oplevelserne. Flygt ikke fra traumerne mere.

Tag dig selv alvorligt og vælg dig selv til.

Find en psykoterapeut du har tillid til at dele de uforståelige fænomener med.

Ellers ødelægger traumerne, skylden, skammen og angsten dit liv. Ødelægger din tro på samhørigheden og fællesskabet. Ødelægger dine relationer og den nærhed du brændende ønsker at etablere.

Ødelægger tilliden, intimiteten og respekten.

Om det er mig der skal hjælpe dig, er du velkommen til at finde ud af ved at ringe og få en snak, tøv ikke med at kontakte mig, jeg ved det er svært at tage det første skridt, det lover jeg, jeg er meget opmærksom på.

Alt forskning viser det er relationen som du og jeg skaber, der er den vigtigste helende faktor.

Jeg ved det er vigtigt at søge blandt flere for at finde netop den psykoterapeut du har tillid til og finder tryghed hos, derfor er det ganske uforpligtende at kontakte mig.

Kærlig hilsen

Hanne Christensen
Psykoterapeut & Parterapeut
www.kbhpsykoterapi.dk

Vil du vide mere?

Hvis du har lyst til at vide mere om en behandling hos mig, så er du hjertelig velkommen til at sende en mail eller ringe til mig.

Kontakt

KBH Psykoterapi v/psykoterapeut Hanne Christensen

Adresse:
Amagertorv 14b, 4. sal
1160 København

+45 2398 5826
hanne@kbhpsykoterapi.dk

Find vej

København psykoterapi

København psykoterapi

×

Ring til mig

Skriv til mig

Kontakt os

Har du spørgsmål eller bare ønsker at komme i kontakt med mig - så kontakt mig her eller på tel: 2398 5826


Find vej